Stichting the art of Charity Oosterwolde (Gld)

Het project Food For LiFe in Malawi groeit steeds verder door naar eigen economische zelfstandigheid. Om de mensen in het warme hart van Afrika aan te moedigen zijn we de afgelopen zes weken in Malawi geweest.

Bijna alle dorpen in Malawi zijn arm. Veel mensen hebben niet meer dan een slaapmatje en eten van het slechte soort. Economische zelfstandigheid is een droom heel ver van het slaapmatje. Hun landbouwsysteem is bedroevend slecht. In het verleden is hun een achterhaald systeem geleerd wat ze traditiegetrouw nog steeds opvolgen. Om dichter bij hun droom te komen leren we hen op welke manier ze een veel betere oogst met veel minder werk kunnen realiseren. Ons systeem noemen we Food For LiFe. Met dat systeem heb je altijd genoeg te eten. Daarbij leren we hen ook meer gevarieerd te eten. Niet iedere dag hetzelfde eten. Het is heel erg lastig om dat te veranderen. Ze weten gewoon niet beter. Nsima (maïs) alleen is niet echt voedsel. Het haalt wel het hongergevoel weg.

Tijdens onze reis hebben we gezien dat ons landbouwsysteem erg goed aanslaat. Mensen gaan het nu ook succesvol toepassen op hun eigen land. We weten nu dat er meer dan duizend boeren zijn die met ons systeem een positief rendement weten te behalen. Zelfs nadat ze andere mensen die hen hebben geholpen kunnen betalen voor het werken op hun land. Dat geeft een enorme positieve stimulans.

Natuurlijk gaat er ook nog veel mis. Zij moeten af van het gebruik van kunstmest. Dat is niet alleen heel duur, maar het is ook nog eens heel slecht voor de grond. Om dat te kunnen bereiken hebben we besloten in het centrum van het land een trainingscentrum in te richten. Daar zullen 500 mensen worden opgeleid hoe ze verrijkte compost kunnen maken. Deze mensen kunnen dan hun kennis overdragen aan alle 500 groepen verspreid over heel Malawi. Om op een gemakkelijk manier verrijkte compost te kunnen maken op grote schaal worden er strosnijders naar Malawi gebracht. Er zijn er nu zes en er staan nog tien klaar in Nederland om verscheept te worden. Er moet 2.000 ton groen worden versnipperd om voldoende verrijkte compost te hebben. Om dat allemaal met de hand te versnipperen is bijna onbegonnen werk. Ook zijn ze meer mest nodig. Daarom geven we hen koeien. Helaas was de aankoop van de eerste koe geen succes. Ze mochten hem zelf aanschaffen, maar hebben een oud wrak beestje gekocht. Dat gaan we dus anders doen. We hebben contact gezocht met een goede veekoopman. Voor 250 euro kunt u, alleen of samen met anderen een koe adopteren. We zullen er voor zorgen dat het een goede, jonge koe is. Dat lesje hebben we geleerd.

Twee maanden geleden hebben we ons eigen certificaat ontvangen van de overheid. We staan dus nu geregistreerd. Tijdens onze tweede bespreking met de voorzitter van het parlement toonde Richard Msowoya zich zeer verheugd hierover. Nu gaan er steeds meer deuren open en ontstaan er mogelijkheden die we anders niet zouden hebben. Het geeft ons ook de mogelijkheid om een voorbeelddorp op te zetten. Dat willen we doen in Chisempheri. De home-village van onze eerste directeur Rodney Mbwana. De mensen hebben hart voor hun werken op het land. Ze hanteren onze regels heel precies. De resultaten zijn voor hun begrip buitengewoon goed. De gebruikelijke honger is uit hun dorp kan verdwijnen. Ze kunnen nu ook geld gaan verdienen met het maken van verrijkte compost. Het bevordert de onderlinge saamhorigheid en zaken die tot nu toe onmogelijk waren kunnen worden gedaan. De moeder van Rodney heeft een geschatte leeftijd van 83 jaar; zij ziet de geschiedenis terug in haar omgeving. Toen zij jong was, had Malawi een overvloed aan maïs en eten. Dus het kan.

Dit jaar hebben we 3.500 deelnemers. De wachtlijst om mee te mogen doen is lang. De spin-off groeit als kool. Met grote dankbaarheid aan God kunnen we zeggen dat het project zeer succesvol is. Wat heerlijk om al die dansende blijde dankbare mensen te zien opbloeien.

U kunt ons financieel helpen door de producten in onze mooie grote showroom te kopen. Kijk op www.livingfair.nl of www.officefair.nl . Meer informatie over ons project vindt u op www.helpmalawi.nu